0

Problemen met lettertypes voorkomen

Waarom is het belangrijk om mijn lettertypes in te sluiten?

Tijdens het exporteren van je bestand naar PDF, moet je zorgen dat de lettertypes ingesloten worden. Het insluiten van lettertypes wordt ook wel ‘embedden’ genoemd. Het insluiten van jouw lettertypen zorgt ervoor dat het PDF als het ware jouw gebruikte lettertypes meeneemt, zodat andere systemen jouw bestand correct kan weergeven, met de door jouw gebruikte lettertypes. Hiermee voorkom je ook drukfouten met het lettertype op het uiteindelijke drukwerk.

Afloop & marges, in een voorbeeld

Wanneer je in één van de Adobe programma’s jouw werk opslaat als PDF, kies je dan voor de PDF/X-1a(2001) standaard. Hierdoor worden de lettertypes automatisch ingesloten. Ook zorgt deze standaard ervoor dat alle afbeeldingen naar CMYK worden omgezet.

Naast het insluiten van het lettertype embedden, is er nog een betere manier om lettertype-problemen te voorkomen. De betere manier wordt ook wel ‘letter contouren’ genoemd. Bij het omzetten van jouw tekst naar contouren, is er geen sprake meer van lettertypes, maar van vectoren. Door de tekst om te zetten in contouren, is er in ieder geval de garantie dat er wat betreft lettertypes niks mis kan gaan.

In Illustrator™ of InDesign™ kan je jouw tekst omzetten naar lettercontouren. Dit doe je heel simpel in het menu van genoemde programma’s. Je selecteert eerst het tekst blok en vervolgens ga je naar “Tekst > Contouren maken”

Let wel op dat na het omzetten, het niet meer mogelijk is om jouw tekst te bewerken. Een tip is om dan twee versie’s op te slaan.

Extra Tips:

  1. Gebruik software om je lettertypen te beheren. Hierin kun je lettertypen activeren en deactiveren.
  2. Gebruik geen beschermde lettertypen